Οι Άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι και ο Ορθόδοξος γάμος. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα.

από | Φεβ 13, 2024 | Αγία Γραφή, Αγία Τριάδα, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόδημος - Ανάσταση, Αθλητισμός, αίρεση εικονομαχίας, Αίρεση Ναομαχίας, Αντιπαπικά Άρθρα-Μελέτες, Εκκλησία & Επιστήμη, Εκκλησία & Ηθική, Εργασιακά, Η ελεημοσύνη, Ιστορικά, Κορωνοϊός & Εκπαίδευση, Λειτουργικά Βιβλία, Λειτουργικά Θέματα, Μάθημα Θρησκευτικών, Μεγάλος Αγιασμός, μη κατηγοριοποιημένα, Μυστήριο τῆς έξομολογήσεως, Μυστήριο του Βαπτίσματος, Ο Τίμιος Σταυρός, Ορθόδοξη Αγιολογία, Ορθόδοξη Ιεραποστολή, Ορθόδοξη Οικογένεια, Ορθόδοξη Ομολογία, Ορθόδοξη Πίστη, Ορθόδοξη προσευχή, Ορθόδοξη Υμνολογία, Ορθόδοξο Βάπτισμα, Ορθόδοξο Ήθος, Ορθόδοξο μαρτύριο, Ορθόδοξος γάμος, Ορθόδοξος μοναχισμός, Παλαιά Διαθήκη, Πανορθόδοξοι Σύνοδοι, Βιβλια & Μελετες, Ποθούμενο, Τα ιερά μυστήρια, Το μυστήριο της μετάνοιας, Το Μυστήριο του Γάμου, Χριστιανική Ηθική, Χριστιανική πίστη, Χριστιανισμός & Ειδωλολατρία, Ψευδοσύνοδος της Κρήτης | 0 Σχόλια

Άγιος Ακύλας

Περικλέους Ηλ. Νταλιάνη Θεολόγου

Ο Ορθόδοξος γάμος θα λέγαμε ότι εικονίζεται στα πρόσωπα των δύο Αποστόλων Ακύλα και Πρυσκιλας, οι οποίοι αφενός τίμησαν το στεφάνι και τον Ορθόδοξο Χριστιανικό γάμο τους και αφετέρου ήταν υπόδειγμα σταθερής χριστιανικής πίστεως και αφοσιώσεως στο δύσκολο αποστολικό τους έργο, σε μία εποχή όπου ο χριστιανισμός ως θεωρητικά “νέα θρησκεία” (ενώ ήταν η παλιότερη στην πραγματικότητα, αφού αρχίζει από τους προπάτορες και τους προφήτες της Παλαιάς διαθήκης και εδραιώνεται στην Νέα – Καινή Διαθήκη δια της Σταυρικής θυσίας και του αίματος του Ανεστημένου Ιησού Χριστού), βαλλόταν τόσο από τους φανατικούς Ιουδαίους, όσο και από τους φανατικούς εθνικούς και ειδωλολάτρες Ρωμαίους κ.λπ.

Ο δυτικός Άγιος Βαλεντίνος

Στην χώρα μας και όχι μόνο, για να πολεμήσουν την ιδέα του γάμου, αρχικά μας είχαν φέρει πριν δεκαετίες τον δυτικό και ξενόφερτο Άγιο Βαλεντίνο, ο οποίος στην πραγματικότητα ήταν προστάτης των επιληπτικών και καμιά σχέση δεν είχε με τους “ερωτευμένους” (εορτή που ήταν τόσο εμπορική, όσο και προπαγανδιστική των προγαμιαίων σχέσεων, καθότι αναβιώνει τα αρχαία Ρωμαϊκά “Λουπερκάλια”, στα οποία γίνονταν ομαδικά Ρωμαϊκά όργια).

Από τον πολιτικό γάμο στον γάμο των ομοφυλόφιλων

Μετά από αυτό μας έφεραν εντέχνως τον πολιτικό γάμο και τα σύμφωνα συμβίωσης αρχικά των ετεροφυλόφιλων, για να προχωρήσουν τώρα και στον “γάμο” έκτρωμα των ομοφυλόφιλων και φυσικά αργότερα θα προχωρήσουν στην νομιμοποίηση και της αιμομιξίας και της κτηνοβασίας. Αφού και αυτοί θα λένε “ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ομοφυλόφιλους ως προς τον “γάμο” κ.λπ. κ.λπ.

Παραθέτω το βίο των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας.

Ημερομηνία Εορτής:13 Νοεμβρίου
Τύπος εορτής:Σταθερή. Εορτάζει στις 13 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν:Αγιος Ακύλας ο Απόστολος, Αγία Πρίσκιλλα η Απόστολος
Περιεχόμενα:
   

Βιογραφία

Τμηθὲν γύναιον, Ἀκύλας φησί, βλέπων,
Οὐκ ἀνδριοῦμαι πρὸς τομὴν ἀνὴρ κάρας;

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν έγγαμο ζευγάρι Ιουδαίων και καταγόταν από τον Πόντο. Κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς.

Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση, ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών.

Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τον Άγιο Ακύλα και την Αγία Πρίσκιλλα,χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

O Άγιος Aκύλας εορτάζεται και στις 14 Ιουλίου.

Λειτουργικά κείμενα

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Χριστὸν ἀγαπήσαντες καὶ φωτισθέντες τὸν νοῦν, τὴ πίστει ἐνούμενοι καὶ συζυγία σεμνή, Ἀκύλας καὶ Πρισκίλλα ἤσαν μὲν προεστῶτες ἐκκλησίας κατ’ οἶκον, Παύλου δὲ τοῦ φωστῆρος συνεργοὶ καὶ προστᾶται. Διὸ αὐτοὺς τιμήσωμεν καὶ μιμησώμεθα.

Αγιογραφίες

Άγιος Ακύλας ο Απόστολος

Άγιος Ακύλας ο Απόστολος

Άγιος Ακύλας ο Απόστολος

Άγιος Ακύλας ο Απόστολος

Αγία Πρίσκιλλα

Αγία Πρίσκιλλα

Αγία Πρίσκιλλα

Αγία Πρίσκιλλα

Print Friendly, PDF & Email
ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

Συντάκτης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *