ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

από ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ (ΟΝΤΩΣ) ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ | Ιαν 4, 2023 | Αγία ΓραφήΑγία Σοφία & ΙσλάμΑγία ΤριάδαΆγιο Όρος & ΠατριαρχείαΆγιοι ΑπόστολοιΆγιος Νικόδημος – ΑνάστασηΑίρεση του ΠαπισμούΑντιαιρετικά άρθραΑντιπαπικά Άρθρα-ΜελέτεςΑντριαιρετικές ΟμιλίεςΓεροντικόνΈγκλημα των ΕκτρώσεωνΕγκληματικότηταΕκκλησία & ΕκτρώσειςΕκκλησία & ΕμβόλιαΕκκλησία & ΕπιστήμηΕκκλησία & ΗθικήΕκκλησία & ΚορωνοϊόςΕργασιακά & ΕμβόλιαΕυθανασίαΗ ελεημοσύνηΘεία Κοινωνία & ΚορονοϊόςΙστορικάΚορωνοϊός & ΕκπαίδευσηΜάθημα ΘρησκευτικώνΜεγάλος ΑγιασμόςΜέγας Αθανάσιος – ΧριστούγενναΜυστήριο τῆς έξομολογήσεωςΜυστήριο του ΒαπτίσματοςΟ Τίμιος ΣταυρόςΟρθόδοξη ΑγιολογίαΟρθόδοξη Απολογητική ΘεολογίαΟρθόδοξη ερμηνευτικήΟρθόδοξη ΙεροσύνηΟρθόδοξη ΟμολογίαΟρθόδοξη ΠίστηΟρθόδοξη προσευχήΟρθόδοξη ΥμνολογίαΟρθόδοξο ΉθοςΟρθόδοξο μαρτύριοΟρθόδοξος μοναχισμόςΟυκρανικό & ΠαγκοσμιοποίησηΟυκρανικό ΚακοκέφαλοΠανορθόδοξοι Σύνοδοι, Βιβλια & ΜελετεςΠολιτικά ΡουσφέτιαΧάραγμα του αντιχρίστουΧριστιανική ΗθικήΧριστιανική πίστηΧριστιανισμός & ΕιδωλολατρίαΨευδοσύνοδος της Κρήτης | 

ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

 Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός

Ημερομηνία Εορτής: 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Τύπος εορτής: Σταθερή. Εορτάζει στις 4 Ιανουαρίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Οσιος Νικηφόρος ο Λεπρός (1890 – 1964)

 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΗΛ. ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ, ΘΕΟΛΟΓΟΣΙΕΡΟΨΑΛΤΗΣ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΕΙΧΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΑΝΘΙΜΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΟΙΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΜΕΝΙΟ ΤΟΝ ΣΑΡΙΔΑΚΗ, ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΓΙΟ ΠΟΤΗΡΙΟ ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΛΕΠΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΑΦΟΒΑ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. ΑΥΤΑ ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΝΑΟΜΑΧΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΠΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΎ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΙΝΩΝΟΥΣΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΥΓΙΕΙΣ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ… Μόνο λίγοι άξιοι Ιερείς αντιστάθηκαν όπως ο πατήρ Γεώργιος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι, ο πατήρ Αναστάσιος Γκοτσόπουλος στην Πάτρα, ο Μητροπολίτης Κέρκυρας κ.κ. Νεκτάριος, Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς, ο Πατήρ Στυλιανός Καρπαθίου κ.α., οι οποίοι δέχθηκαν και την νομική – πολιτική και εκκλησιαστική δίωξη. Τέλος, επέμειναν ορθά, “πως δεν υπάρχει θέμα μετάδοσης οποιασδήποτε ασθένειας από το Άγιο Δισκοπότηρο ή το κουταλάκι της Θείας Κοινωνίας”. Ο Πατέρας Γεώργιος δήλωνε: «23 χρόνια που ιερατώ έχω καταλύσει τη Θεία Κοινωνία αφού έχω μεταλάβει ασθενείς με AIDS, λοιμώδη μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα C και δεν έχω κολλήσει τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Παραθέτω τον βίο του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού.

 Βιογραφία

Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο Σηρικάρι, καστανοχώρι στα δυτικά του Νομού με υγιεινό κλίμα, με όμορφα δάση, πλούσια νερά, φαράγγια και σπήλαια. Το χωριό αυτό έχει μια ιδιομορφία που δεν την συναντούμε συχνά: είναι χωρισμένο σε ένδεκα γειτονιές, οι οποίες πήραν και το όνομα τους από τις οικογένειες που πρωτοκατοίκησαν εκεί. Έτσι ο Άγιος μας γεννήθηκε στην γειτονιά των Κωστογιάννηδων. Οι γονείς του ήταν απλοί και ευλαβείς χωρικοί, οι οποίοι ενώ ακόμη ήταν μικρό παιδί πέθαναν και τον άφησαν ορφανό. Έτσι, σε ηλικία 13 ετών, έφυγε από το σπίτι του. Ο παππούς του που είχε αναλάβει να τον μεγαλώσει τον πήγε στα Χανιά να εργαστεί εκεί σ’ ένα κουρείο για να μάθει την δουλειά. Τότε εμφάνισε και τα πρώτα σημεία της νόσου του Χάνσεν δηλ. την λέπρα. Εκείνη την εποχή, τους λεπρούς τους απομόνωναν στο νησί Σπιναλόγκα, διότι η λέπρα ως μεταδοτική αρρώστια αντιμετωπίζονταν με φόβο και αποτροπιασμό.

 Ο Νικόλαος όταν έγινε 16 ετών και όταν τα σημάδια της νόσου άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή, για να αποφύγει τον εγκλεισμό του στην Σπιναλόγκα έφυγε με κάποιο καράβι για την Αίγυπτο. Εκεί έμενε εργαζόμενος στην Αλεξάνδρεια, πάλι σ’ ένα κουρείο, όμως τα σημάδια της νόσου γίνονταν όλο και πιο εμφανή, ιδίως στα χέρια και στο πρόσωπο. Γι’ αυτό με την μεσολάβηση ενός κληρικού κατέφυγε στην Χίο, όπου υπήρχε τότε ένα λεπροκομείο, στο όποιο ήταν ιερεύς ο πατήρ Άνθιμος Βαγιανός, ο μετέπειτα Άγιος Άνθιμος (βλέπε 15 Φεβρουαρίου).

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΕΝ ΖΩΗ

Ο Νικόλαος έφτασε στη Χίο το 1914 μ.Χ. σε ηλικία 24 ετών. Στο λεπροκομείο της Χίου, που ήταν ένα συγκρότημα με πολλά ομοιόμορφα σπιτάκια, υπήρχε το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής. Σ’ αυτόν τον χώρο άνοιξε το στάδιο των αρετών για τον Νικόλαο. Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο. Η νόσος προχωρούσε και εξελίσσονταν και ελλείψει καταλλήλων φαρμάκων, επέφερε πολλές και μεγάλες αλλοιώσεις (το φάρμακο βρέθηκε αργότερα το 1947 μ.Χ.).

Ο π. Νικηφόρος ζούσε με αδιάκριτη, γνήσια υπακοή, με νηστεία αυστηρή, εργαζόμενος στους κήπους. Μάλιστα κατέγραψε σε ένα κατάλογο και τα θαύματα του Άγιου Ανθίμου, τα όποια είχε δει «ιδίοις όμασιν» (πολλά αφορούσαν θεραπείες δαιμονιζόμενων).

Υπήρχε μια ιδιαίτερη πνευματική σχέση του Άγιου Άνθιμου με τον μοναχό Νικηφόρο, ο οποίος «ουδέ εν βήμα εμάκρυνεν απ’ αυτού», όπως αναφέρει ο πατήρ Θεόκλητος Διονυσιάτης στο βιβλίο του «Ο Άγιος Άνθιμος της Χίου». Ο π. Νικηφόρος προσευχόταν τη νύχτα ώρες ατελείωτες, κάνοντας μετάνοιες αμέτρητες, δεν είχε λογοφέρει με κανένα ούτε χάλασε την καρδιά κάποιου κι ήταν ο κύριος ψάλτης του ναού. Εξ αιτίας της ασθενείας του όμως, σιγά-σιγά έχασε το φως του κι έτσι έψαλλε τα περισσότερα τροπάρια και απήγγειλε τους Αποστόλους από στήθους.

Το 1957 μ.Χ. έκλεισε το Λωβοκομείο της Χίου και τους εναπομείναντες ασθενείς μαζί με τον πατέρα Νικηφόρο τους έστειλαν στον Αντιλεπρικό Σταθμό Αγίας Βαρβάρας Αθηνών, στο Αιγάλεω. Την εποχή εκείνη ο πατήρ Νικηφόρος ήταν περίπου 67 ετών. Τα μέλη του και τα μάτια του είχαν τελείως αλλοιωθεί και παραμορφωθεί από την νόσο.

Εκεί, στον αντιλεπρικό σταθμό ζούσε και ο πατήρ Ευμένιος, ο οποίος είχε κι αυτός προσβληθεί από την νόσο του Χάνσεν, αλλά με την επιτυχή φαρμακευτική αγωγή θεραπεύτηκε τελείως. Απεφάσισε όμως να μείνει όλο το υπόλοιπο της ζωής του μέσα στον αντιλεπρικό σταθμό κοντά στους συνασθενείς του, τους οποίους φρόντιζε με πολλή αγάπη. Έτσι έγινε και υποτακτικός στον πατέρα Νικηφόρο, στον οποίο ως ανταμοιβή της υπομονής του ο Κύριος του είχε δώσει πολλά χαρίσματα. Πλήθος κόσμου συνέρρεε στο ταπεινό κελλάκι του λεπρού μοναχού Νικηφόρου, στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, για να πάρει την ευχή του. Παραθέτομε μερικές μαρτυρίες όσων τον γνώρισαν:

«Ενώ ο ίδιος του ήταν κατάκοιτος, με πληγές και πόνους, δεν γόγγυζε αλλά έδειχνε μεγάλη καρτερία». «Είχε το χάρισμα της παρηγοριάς των θλιβομένων. Τα μάτια του ήταν μονίμως ερεθισμένα, η όραση του ελαχίστη, είχε αγκυλώσεις στα χέρια και παράλυση στα κάτω άκρα. Παρ’ όλα αυτά ήταν γλυκύτατος, μειλίχιος, χαμογελαστός, διηγείτο χαριτωμένα περιστατικά, ήταν ευχάριστος, αξιαγάπητος». «Το πρόσωπο του, που ήταν φαγωμένο από τα στίγματα της ασθένειας, και τις πληγές, έλαμπε κι έπαιρναν χαρά όσοι τον έβλεπαν αυτόν τον πάμπτωχο και φαινομενικά ασθενή άνθρωπο που έλεγε: Ας είναι δοξασμένο το άγιο Όνομα Του».

Σε ηλικία 74 ετών, στις 4 Ιανουαρίου του 1964 μ.Χ., κοιμήθηκε ο πατήρ Νικηφόρος. Μετά την εκταφή, τα άγια του λείψανα ευωδίαζαν. Ο πατήρ Ευμένιος, και άλλοι πιστοί ανέφεραν πολλές περιπτώσεις, όπου έγιναν θαύματα με την επίκληση των πρεσβειών προς τον Θεό, του πατρός Νικηφόρου. Λαμπρό παράδειγμα και πρότυπο για όλους μας ο βίος του Οσίου Νικηφόρου, ήταν ευάρεστος στο Θεό διότι υπέμεινε πολλά. Για το λόγο αυτό και έχουμε πολλές μαρτυρίες: ότι ο Άγιος μας είχε δεχθεί από το Πανάγιο Πνεύμα το χάρισμα της διορατικότητας καθώς και πλήθος άλλων χαρισμάτων. Χρειάζεται επίσης να σημειώσομε ότι πλείστα είναι τα θαύματα που είναι καταγραμμένα καθώς μέχρι και σήμερα ο άγιος δίδει απλόχερα βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα πολλά θαυμαστά που δεν θα έχουν έρθει στην επιφάνεια.

«Παιδιά μου, προσεύχεσθε; και πώς προσεύχεσθε; …με την ευχή του Ιησού να προσεύχεσθε, με το ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ. Έτσι να προσεύχεσθε. Έτσι είναι καλά» (πατήρ Νικηφόρος).

 

 

 

 Φωτογραφία από την κουρά του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού (ρετουσαρισμένη από Λεπρό αγιογράφο τρόφιμο του Λεπροκομείου της Χίου)

Λειτουργικά κείμενα

Ἀπολυτίκιον
Ήχος α΄.
Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα, καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν, νῦν δὲ δόξῃ ἐστεφάνωται παρ᾽ Αὐτοῦ, θαυμάτων διακρίσεσιν. Χαίροις τῶν Μοναστῶν χειραγωγέ, χαίροις φωτὸς ὁ πρόβολος· χαίροις ὁ εὐωδίας χαρμονήν, προχέων ἐκ λειψάνων σου.

https://youtu.be/l9LhQNA2ahg

 

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΤΟΝ ΛΕΠΡΟ

ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ, ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Print Friendly, PDF & Email
ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

Συντάκτης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *