Μαθήματα από τις ΗΠΑ για τον Κυρ. Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09.11.24 14:38 Γεωργία Σάκκουλα
Πώς οι Δημοκρατικοί έχασαν τις εκλογές με βασική αιτία την ακρίβεια, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και στη χώρα μας ● Ανησυχία στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τον Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα αλλά και για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά
Ηεπιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εκτός από τρόμο σε εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν υπέρ της Χάρις, αλλά και ανησυχία σε αρκετές χώρες του πλανήτη για τον απρόβλεπτο επανεκλεγέντα πρόεδρο σε μια ταραγμένη περίοδο με δύο πολέμους σε εξέλιξη, φέρνει μάλλον πονοκέφαλο και στο Μαξίμου.
Και αυτό παρότι το κεντρικό αφήγημα πως οι ελληνικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικές και δεν θα επηρεαστούν από το όποιο αποτέλεσμα, αλλά και παρά τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στενή συνεργασία με την Ουάσινγκτον και επί της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα.
ADVERTISEMENT
Ο λόγος που η επιστροφή Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης προκαλεί σε έναν βαθμό ανησυχία και στην Αθήνα είναι το ότι προφανώς αναγνωρίζουν πως η κατάσταση της οικονομίας και η αίσθηση μεγάλης μερίδας του κόσμου, ότι τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, ήταν αυτά που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη σαρωτική νίκη του εκκεντρικού ηγέτη, με τις συχνές ρατσιστικές αναφορές.
Το θέμα της ακρίβειας
Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες οι αρκετές αναφορές αυτές τις ημέρες στον ΣΚΑΪ για το πώς οι Δημοκρατικοί έχασαν το παιχνίδι με την ακρίβεια. Στον παράγοντα της ακρίβειας αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, καλεσμένη στον τηλεοπτικό σταθμό την Παρασκευή. «Ηταν φορές που τρόμαξα», είπε από την εμπειρία της στις ΗΠΑ για την ακρίβεια. «Είχε ξεφύγει το πράγμα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Και βεβαίως δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες οι όλο και πιο πυκνές αναφορές από κυβερνητικά χείλη στο πλέγμα μέτρων για τη βελτίωση του εισοδήματος, κάτι που έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πιο πρόσφατο briefing.
Το θέμα της ακρίβειας είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο την κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να την τιθασεύσει και ποντάρει σε ημίμετρα και επιδοματικές πολιτικές που η αντιπολίτευση τις χαρακτηρίζει ψίχουλα.
Η αίσθηση ότι και στη χώρα μας η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες καταγράφεται σταθερά σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις και μαζί η άποψη ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Στην κυβέρνηση προφανώς και έχουν τον νου τους στο πώς τους αξιολογεί η κοινωνία στον τομέα που επηρεάζει τους πάντες και έτσι δεν θα πρέπει να θεωρείται αυθαίρετο το συμπέρασμα πως πρέπει να πάρουν μερικά μαθήματα από την ήττα των Δημοκρατικών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πόσο μάλλον όταν η τελευταία έκθεση της Eurostat, που κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη από το τέλος στους ετήσιους μισθούς το 2023, γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης για την πραγματική κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά.
Ηταν χαρακτηριστική λίγα 24ωρα πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο «ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων» που, όπως τόνισε, «είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής».
Ενας επιπλέον λόγος που όχι μόνο στην Αθήνα αλλά συνολικά στην Ευρώπη προκαλεί ανησυχία για την οικονομία η επιστροφή του Τραμπ είναι ότι αυτός αρέσκεται σε εμπορικούς πολέμους, όπως έγινε στην πρώτη θητεία του. Αυτό έδειξε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, όπου μίλησε για τους δασμούς. Ενας νέος γύρος δασμών, ακόμα κι αν δεν αφορά ευθέως την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη συνολικά, αναπόφευκτα σε κάποιο βαθμό θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ε.Ε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε στον ρ/σ ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής, πως «δεν είναι κακό αποτέλεσμα για την Ελλάδα η εκλογή Τραμπ» καθώς, όπως είπε, «η χώρα έχει έναν πρωθυπουργό ο οποίος μέσα σε πέντε έτη κατάφερε να την κάνει από χώρα επαίτη και μαύρο πρόβατο, μία χώρα που για τα δεδομένα της πρωταγωνιστεί».
Πιο καθαρό ήταν το μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού από τη Βουδαπέστη. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να “ξυπνήσουμε” από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. «Πρέπει να είμαστε αρκετά ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας».
Το άλλο κεφάλαιο το οποίο απασχολεί την Αθήνα, εν μέσω μάλιστα νέας φάσης διαλόγου με την Αγκυρα, είναι το ότι δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την πολιτική που θα υιοθετήσει στα ελληνοτουρκικά ο επανεκλεγείς πρόεδρος, ο οποίος έχει αρκετά φιλική σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ξορκίζουν τη woke ατζέντα
Η εκλογή Τραμπ πάντως ξύπνησε και όσους εδώ και καιρό διαμαρτύρονται για τη woke κουλτούρα, αρκετούς μάλιστα και εντός Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδης, Θ. Πλεύρης, Ν. Μηταράκης, Μ. Χρυσομάλλης αλλά και Ντόρα Μπακογιάννη, που τόνισε ότι «το παρακάνανε οι Αμερικανοί με τη woke κουλτούρα», έθιξαν το ζήτημα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαβεβαιώσει πως «κανείς από την κυβέρνηση δεν θέλει να την επιβάλει και δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση».
Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πάντως πως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη διάσταση της woke ατζέντας στην εκλή Τραμπ και πως είναι λάθος να κουνάει κανείς το δάχτυλο στους ψηφοφόρους.
0 Σχόλια