Παναγία Προυσιώτισσα στην Ρούμελη!!!

Από τα σημαντικότερα προσκυνηματικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το Μοναστήρι απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο.

Η Μονή στέκει από τον 9ο αιώνα μ.χ μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών.

Επί εικονομαχίας κατά την περίοδο 829 μ.χ με 842 μ.χ ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος διέταξε τους εικονολάτρες να κάψουν τις εικόνες. Τότε η εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας που βρισκόταν σε μια εκκλησία της Προύσης Βιθυνίας βρέθηκε μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο γι’αυτό και φυγαδεύτηκε από έναν νέο στα μέρη της Ελλάδος που δεν υπήρχαν εικονομάχοι.

Ένα χιλιόμετρο πιό κάτω από την θέση κλειδί θα συναντήσετε ένα μικρό προσκυνητάρι το οποίο υποδηλώνει
Τα ” Πατήματα της Παναγίας” Πρόκειται για μία σειρά από αποτυπώματα στην επιφάνεια του βράχου τα οποία μοιάζουν με ανθρώπινα πέλματα,από εκεί λέγετε πως πέρασε η Παναγία στον δρόμο της για τον Προυσό.
Πύργοι του Καραϊσκάκη
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη δύο πετρόχτιστοι πύργοι με πολεμίστρες που ήλεγχαν την ευρύτερη περιοχή αλλά και την πρόσβαση στο Μοναστήρι.
Πρέπει να πούμε ότι κατά τους χρόνους της σκλαβιάς το μοναστήρι γίνεται εκπαιδευτικό κέντρο καθώς λειτουργεί σε αυτό και η σχολή των Ελληνικών γραμμάτων της Ρούμελης.

Επιπροσθέτως τούς χρόνους της επανάστασης το μοναστήρι προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες καθώς σε αυτό βρίσκανε καταφύγιο πολλοί αγωνιστές όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης μάλιστα είχε καταφύγει εκεί άρρωστος και έμεινε έως ότου και γιατρεύτηκε, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Θεοτόκο ο μεγάλος Οπλαρχηγός δώρισε το Ασημένιο κάλυμμα της Ιερής εικόνας της Παναγίας.
Άπειρα είναι τα θαύματα που καθημερινά γίνονται σε αυτούς που προσέρχονται με πίστη!

Το Μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου που είναι η Απόδοση της γιορτής της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”

Πηγή Από το Ιστορικό της Μονής

.

Print Friendly, PDF & Email
ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

Συντάκτης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *