47 άτομα κατηγορούνται για απάτη 250 εκατ. δολαρίων εν μέσω πανδημίας, με χρήματα που προορίζονταν για σίτιση άπορων παιδιών

Η μεγαλύτερη απάτη επί Covid: ΜΚΟ πήρε κρατική χορηγία $250 εκατ. και την έκανε σπίτια κι αυτοκίνητα
Η Aimee Bock

Εισαγγελείς στις ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε 47 άτομα για το μεγαλύτερο σύστημα απάτης που έχει καταγγελθεί μέχρι σήμερα.

Δεκάδες άνθρωποι κατηγορούνται ότι έκλεψαν 250 εκατ. δολάρια από κυβερνητικό πρόγραμμα αρωγής που υποτίθεται ότι θα έδινε τροφή σε παιδιά που είχαν ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο φέρεται να ξόδεψαν τα χρήματα σε ακίνητα, αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας.

Η Feeding Our Future, μη κερδοσκοπική οργάνωση της Μινεσότα, κατηγορείται για ενορχήστρωση της συνωμοσίας, με την ιδρύτρια Έιμι Μποκ, να αρνείται κάθε αδίκημα.

«Έχουμε υποστηρίξει την αθωότητά μας από την πρώτη μέρα», δήλωσε δικηγόρος της Μποκ στο BBC, σημειώνοντας ότι το κατηγορητήριο ήταν «απλώς η αρχή της ποινικής διαδικασίας» και αντιπροσωπεύει έναν «απλό ισχυρισμό».

Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι αυτή η «εξωφρενική συνωμοσία» ήταν η μεγαλύτερη του είδους της που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής.

Οι ύποπτοι φέρεται να εξέδωσαν λογαριασμούς για γεύματα που δεν σέρβιραν σε ανύπαρκτα παιδιά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Φέρεται να το έκαναν εκμεταλλευόμενοι μια κυβερνητική πρωτοβουλία μέσω της οποίας ιδιωτικά εστιατόρια μπορούσαν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για τη διανομή τροφίμων υπό τη χορηγία μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Οι κατηγορούμενοι φέρεται να δωροδόκησαν υπαλλήλους του Feeding Our Future για να χρηματοδοτήσουν πολυάριθμες εικονικές τοποθεσίες διανομής.

Η Aimee Bock φτάνει στο δικαστήριο με τους δικηγόρους της, Kenneth Udoibok και Nancy Hylden. Φωτ: Jaida Grey Eagle/ Sahan Journal

Η μεγαλύτερη απάτη επί Covid: ΜΚΟ πήρε κρατική χορηγία 0 εκατ. και την έκανε σπίτια κι αυτοκίνητα
 Η Aimee Bock (στο κέντρο με λευκό μπλουζάκι), εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Feeding Our Future κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε χρήματα της κυβέρνησης, που προορίζονταν για σίτιση άπορων παιδιών. Φωτ: Drew Arrieta/ Sahan Journal

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι εν λόγω ιστότοποι ισχυρίζονταν ότι σερβίριζαν γεύματα σε χιλιάδες παιδιά ημερησίως μέσα σε λίγες μόνο ημέρες ή εβδομάδες από τη δημιουργία τους.

Αντ’ αυτού όμως υπέβαλαν ψευδή έγγραφα χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα παιδιών, μερικά από τα οποία είχαν ληφθεί από έναν ιστότοπο, το www.listofrandomnames.com.

Η ομάδα χρησιμοποιούσε τα έσοδα για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, καθώς και ακινήτων σε ΗΠΑ, Κένυα και Τουρκία, και για τη χρηματοδότηση ταξιδιών στο εξωτερικό, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι φερόμενοι ως απατεώνες αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων κατηγορίες για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκία.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να διώκει όσους «εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία για προσωπικό όφελος».

Με πληροφορίες από BBC, LIFO

ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

ΓΝΩΣΕΣΘΕ ΤΗΝ ΟΝΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΥΜΑΣ

Συντάκτης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.