Για άλλη μια φορά ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας (Γεραπετρίτης) μετά την συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας “ξέχασε” να μιλήσει, αναφερόμενος στο Κυπριακό, για τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Άλλη μια μεγάλη ηθική και πολιτική υποχώρηση απέναντι στην Άγκυρα και πάλι σε βάρος της Μεγαλονήσου.
(Αν και έχει δίκιο ο Νίκος Κοτζιάς προφανώς ξέχασε την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών που ο ίδιος υπέγραψε, ή ότι άνοιξαν επί ΣΥΡΙΖΑ τα θαλάσσια σύνορα για να περάσουν τρία εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες στην Ευρώπη και την Ελλάδα).
Η συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη και Τούρκου ΥΠΕΞ Κακάν Φιντάν
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδέχθηκε σήμερα (8.11) τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Στις κοινές τους δηλώσεις οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στα βήματα που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συνομιλίες, ενώ τόνισαν τις διαφορές των δύο πλευρών.
«Το περασμένο έτος επισκέφτηκα την Άγκυρα και αναφέρθηκα στις 3 βασικές μας επιδιώξεις, να επιλύουμε θέματα αιχμής και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις ώστε να προλαμβάνουμε επικίνδυνες κρίσεις. Να οργανώνουμε τη συζήτηση μας με βάση 3 πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και πρόσθεσε κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων:
«Στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ηγέτες των δυο χωρών μας έχουν ήδη συναντηθεί 6 φορές, έλαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2 γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και 3 κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συμφωνήσαμε ότι ο επόμενος κύκλος θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα 2 και 3 Δεκεμβρίου. Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα των δυο χωρών με έναν μαγικό τρόπο. Υπήρξαν πράγματι και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση. Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι επαφές μας αποκτούν πλέον μια κανονικότητα. Μια κανονικότητα που πρέπει να έχουν οι επαφές δυο γειτόνων που συνυπάρχουν σε μια εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά. Σκοπός μας να φέρουμε πιο κοντά τους δυο λαούς.
»Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε σήμερα να συζητήσουμε θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων. Συζητήσαμε και θέματα συνεργασίας σε υποψηφιότητες των δυο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, έχουμε υποβάλει από κοινού υποψηφιότητα σε 2 από τις 4 θέσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη: τη θέση του Γενικού Γραμματέα και τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Συζητήσαμε επίσης και για τις μειονότητες, οι οποίες για εμάς θα έπρεπε να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε και οι δυο πλευρές να εξασφαλίζουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι θέσεις μας είναι γνωστές», επεσήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
0 Σχόλια