
Βιογραφία Επισκόπου Αυγουστίνου
Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου στις 20 Απριλίου του 1907. Το κοσμικό του όνομα ήταν Ανδρέας. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών το 1929. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήλθε σε επαφή μέσω του πατέρα του με την εκκλησιαστική οργάνωση «Ζωή», στο οικοτροφείο της οποίας έμεινε για τέσσερα χρόνια.
Χειροτονήθηκε διάκονος παίρνοντας το όνομα Αυγουστίνος το 1935 και πρεσβύτερος το 1942.
Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Αιτωλίας, ως στρατιωτικός ιερέας και ως Ιεροκήρυκας στην Αθήνα. Εξέδωσε δεκάδα περιοδικών, ίδρυσε οικοτροφεία φοιτητών και μαθητών, ηγήθηκε της Ιεραποστολικής αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σταυρός», εκφώνησε κηρύγματα και συνέγραψε πολλά βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου.
Ως συγγραφέας έγραψε άνω των 80 βιβλίων. Το 1943 -κατά τη διάρκεια της Κατοχής- διοργάνωσε συσσίτια στην Κοζάνη, που εξυπηρετούσαν καθημερινά περίπου 8000 άτομα, ενώ μετέπειτα ίδρυσε πληθώρα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Από το 1942 ως το 1947 έδρασε στη Μακεδονία ως απεσταλμένος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να ανασχέσει την επιρροή των αριστερών δυνάμεων στην περιοχή και -σύμφωνα με τους Κοζανίτες (στην Κοζάνη διέμεινε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της Κατοχής) και το βιβλίο τού Κοζανίτη Γ.Μύρου, “Η αντίσταση της αγάπης”- η παρουσία του ανύψωνε το φρόνημα του λαού, παρηγορούσε με τα κηρύγματά του και -παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τον κατεδίωξαν οι Ιταλοί και οι Γερμανοί- χωρίς φόβο ύψωνε λόγο πατριωτικό, ελεγκτικό και αντιστασιακό.
Στις 25 Ιουνίου του 1967 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.
Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του έκτισε γηροκομεία, εκκλησίες, τον συνοικισμό των νεοφωτίστων, νεανικά κέντρα, οικοτροφεία, χριστιανικά βιβλιοπωλεία, κατασκήνωση και έστησε μεγάλους Σταυρούς σε υψηλά σημεία της πόλης της Φλώρινας, με τον μεγαλύτερο (33 μέτρα), φωταγωγούμενο, να βρίσκεται στον λόφο 1020. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την Ιεραποστολή· απόδειξη είναι η σύσταση πολλών Ιεραποστολικών Αδελφοτήτων, όπως η γυναικεία Ορθόδοξος Ιεραποστολική Αδελφότητα “Η ΑΓΑΠΗ” και η ανδρική Αδελφότητα “Τρεις Ιεράρχες”. Η δράση των Αδελφοτήτων είναι αφενός η φιλανθρωπία και αφετέρου η κατήχηση.
Μετά τη μεταπολίτευση ζητούσε την αποφυλάκιση των φυλακισμένων δικτατόρων, που θεωρούσε «πολιτικούς κρατούμενους».
Ο Καντιώτης και η Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Σταυρός» καθιέρωσαν το σύνθημα «ελευθέρα και ζώσα Εκκλησία», δηλαδή αδέσμευτη από τους πολιτικούς, που υιοθετήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ στη διένεξη με την πολιτεία για τον νόμο Τρίτση περί της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Το 1990, σε ομιλία του, άφησε να εννοηθεί ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μασόνος…
Αντιδράσεις
Κατά καιρούς ως Μητροπολίτης, ο Καντιώτης πολέμησε το καρναβάλι ως θεσμό και τάχτηκε κατά εκπροσώπων του πολιτισμού. Χαρακτηριστικά, το 1991 αφόρισε το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο με αφορμή την ταινία του Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού, αλλά και όσους συμμετείχαν σε αυτήν, το γύρισμα της οποίας προσπάθησε να σταματήσει.[18]
Για τον αφορισμό του Καρναβαλιού έπεσε στην δυσμένεια του Παττίλη, Β’ αντιπροέδρου της Χούντας και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση…(βλέπε και Βικιπαίδεια).
Αξιος!!!!
O π.Αυγουστίνος Καντιώτης Σε εκδήλωση υπέρ του παλαιού Ημερολογίου
“Ήλθα εδώ για να αναπνεύσω ΟΞΥΓΟΝΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ” λέει ο αείμνηστος Αυγουστίνος, σε ένα ενωτικό κήρυγμά του, υπέρ της Ορθοδόξου ενότητας και εναντίων της παναιρέσεως του Οικουμενισμού.
“7.000 κληρικούς έχει το νέο ημερολόγιο και ό μόνος που ήλθα εδώ είμαι εγώ και γνωρίζω πολύ καλώς πως θα με εκδικηθούν” συνεχίζει.
“Άλλοι αρχιερείς πηγαίνουν σε εκκλησίες των Φράγκων και συλλειτουργούν μαζί τους(από τότε τα συλλείτουργα),χαριεντίζονται με μασόνους και αθέους.”
“Επι 20 χρόνια σας στηρίζω έχουν ανοιχτές τις χάβρες των γιαχωβάδων αλλά κλειστές τις εκκλησίες του παλαιού εορτολογίου”. (σ.σ. που να έβλεπε και τον καιρό του Κορωνοϊού, όπου έκλεισαν όλους τους ναούς…)
“Χαίρομαι γιατί μέσα στα άλλα παράσημα που μου έχουν δώσει στην ζωή μου θα μου δώσουν και άλλο ένα αυτό του ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΗ”

“Έχετε ένα προνόμιο αυτό της 6ης αισθήσεως η οποία είναι η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΙΣ”
“Αν με ρωτήσουν τι είναι οι παλαιοημερολογίτες θα τους απαντήσω πως είναι τα σκληρά καρύδια που δεν μπορούν να σπάσουν τα σάπια δόντια των αιρετικών, είστε η ιερά φάλαγξ η οποία αγωνίζεται επι των επάλξεων της Ορθοδοξίας… είστε το φρένο της Ορθοδοξίας αν δεν ήσασταν εσείς οι δεσποτάδες θα παντρεύονταν μέσα στις Μητροπόλεις…είστε τα ΛΟΚ της Ορθοδοξίας που δεν διστάζετε να χύσετε το αίμα σας για την εκκλησία”…
“Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας αντί να διώκει τους παλαιοημερολογίτες, καλό θα είναι να σταματήσει τα σχίσματα τα οποία δημιουργεί μέσα στην Εκκλησία και να ξαναενώσει τους παλαιοημερολογίτες με τους νεοημερολογίτες, με το πάτριο ημερολόγιο”…

Την προφητική αυτή φωνή του Μακαριστού Μητροπολίτου πρώϊν Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, ας την ακούσει έστω την ύστατη ώρα τώρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι όμοιοί του, οι οποίοι έδωσαν το αυτοκέφαλο στον σχισματικό Επιφάνιο στην Ουκρανία, καθώς και στους σχισματικούς των Σκοπίων, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούν τους παλαιοημερολογίτες ως σχισματικούς. Την ίδια ώρα μάλιστα που στο Κολυμπάρι Χανίων το 2016, αναγνώρισαν τις αιρέσεις ως “εκκλησίες”. Έως που θα φτάσει η υποκρισία τους…Από την μία διασπούν την Ορθοδοξία και από την άλλη προσπαθούν να ενωθούν με τις ψυχοφθόρες αιρέσεις. Καλή Ανάσταση και καλή Μετάνοια!!!
Περικλής ΗΛ. Νταλιάνης, Θεολόγος
0 Σχόλια